RijkNatuurmuseum

RijkNatuurmuseum Museum kunst en natuur

Er gaat niets boven Groningen. Die slogan heeft men ongetwijfeld bedacht na een bezoek aan het RijkNatuurmuseum van Klaas Nanninga. Groningen herbergt namelijk het mooiste particuliere rariteitenkabinet van Nederland, dat ook publiek toegankelijk is.

DSC_0642 (Small)

Al op jonge leeftijd begon Klaas Nanninga naturalia te verzamelen. Hij ging biologie studeren en werd docent biologie. Zijn passie voor de natuur kon hij zo doorgeven en hij bleef verzamelen. Nu, ruim 50 jaar verder is hij uitgewerkt , maar nog niet uit verzameld en heeft hij de tijd om aandacht te geven aan zijn omvangrijke en veelzijdige verzameling. Zijn grote huis werd langzaam maar zeker een museum. Een museum dat hij open stelt voor het publiek. Omdat er ook nog gewoond wordt, is het museum op afspraak geopend.

DSC_0649 (Small)

In meer dan 50 jaar is een prachtige collectie opgebouwd die zeer de moeite waard is om gezien te worden. Van de stoottand van een narwal van bijna 2,5 meter lang tot de paradijsvogel. Van een vogelbekdier tot een schitterend opgezette zilverreiger. Zeldzame vlinders, je kunt het zo gek niet bedenken, het is er allemaal en dat in de sfeervolle setting van de rariteitenkabinetten zoals we die in het verleden kenden.

DSC_0645 (Small)

Wat het museum mede bijzonder maakt is dat Klaas Nanninga je zelf een rondleiding geeft en door zijn grote kennis van zaken en doordat hij een geboren verteller is, weet hij van menig object iets interessants te vertellen. Zo wordt een bezoek aan zijn museum boeiend en leerzaam.

Dat hij een geboren verteller is blijkt ook uit de vele artikelen over de natuur, die hij in het Nederlands Dagblad heeft geschreven.

DSC_0643 (Small)

Kortom, bezoek je de noordelijke provincies dan is een bezoek aan het Museum Kunst en Natuur zeker aan te bevelen. Wij hebben er een eind voor omgereden en het was de moeite waard. Wel even een afspraak maken.

Voor meer informatie, kijk op zijn website: www.rijknatuurmuseum.nl.

DSC_0647 (Small)