Herman

Het is zeker zo’n 30 jaar geleden dat wij met ons gezin aan het wandelen waren in de bossen van de zuidelijke Eiffel. Aan de zijkant van een pad stak een groot stuk gesteente uit de grond. Dat gesteente bleek vol te zitten met fossielen. Het waren spiriferen, maar dat wisten we op dat moment niet. We hebben een stuk gesteente mee naar huis genomen en het begin van een hobby was geboren. In Duitsland noemen ze het steinfieber. Als je er eenmaal mee behept ben, kom je er niet meer vanaf. In de loop van vele jaren werden er allerlei zoektochten georganiseerd, de meesten met de werkgroep fossielen Wageningen. De interesse verbreedde zich tot zeg maar alles wat leeft en geleefd heeft. Onze verzameling bleef dan ook alle kanten uitgroeien. Fossielen, vogels, vlinders etcetera.

Deyrolle Parijs

Deyrolle Parijs

Voor je het weet kom je er achter dat stof een vervelend iets is. Hoe maak je een vogel weer schoon? Dat leidde ertoe dat we met het verzamelen rekening gingen houden met wat er in een stolp past. Stolpen werden zo ook een verzamelobject. Vooral als ze afwijken van de standaard stolpen die je in de (antiek)winkels tegenkomt. Kortom, langzaam maar zeker groeide de verzameling en waar je ook kijkt in huis overal tref je naturalia aan. Een beetje teveel van het goede? Wellicht, maar zolang je er plezier aan beleefd is het goed. Daarnaast fabriceerde ik de natuurmonstrans. Een glazen object waar de vlinders in onder gebracht werden. Je komt ze op deze site tegen. Ik kwam op het idee toen ik een reliekmonstrans zag. Ik dacht zoiets kun je ook maken voor natuurobjecten.

Objet de curiosite Frankrijk

Objet de curiosite Frankrijk

Hoe meer je met natuur bezig bent hoe meer je ziet dat alles een enorme puzzel is waarvan alle stukjes perfect in elkaar passen. Dat is geen toeval. Leven zit fascinerend en uiterst complex in elkaar. Wij met al onze kennis kunnen geen leven voortbrengen. Voor alle soorten die er bestaan is er voedsel. Voor ziektes zijn er medicijnen in de natuur te vinden. Wij geloven in een schepping waar ontzettend goed over is nagedacht. Hoe alles gemaakt is? Wij hebben geen idee, maar niemand kan ons uitleggen hoe leven vanzelf kan ontstaan en vanzelf kan ontwikkelen tot wat het nu is, wat ons op de gedachte brengt dat atheïsme ook maar een geloof is en niets van doen heeft met wetenschap, want ook de wetenschap kan geen leven voortbrengen. Mochten ze daar ooit in slagen dan bewijzen ze dat er veel intelligentie nodig is om leven voort te brengen, meer niet.

Grant museum of zoology (Medium)

Grant museum of zoology

Laatst nog was ik in het Natural Historymuseum in Londen. Dit is de tempel van het evolutionisme, maar met betrekking tot het leven kan men alleen maar stamelen dat het waarschijnlijk vanzelf heel eenvoudig begonnen is, maar vervolgens laat men zien dat slechts één levende cel gigantisch complex in elkaar zit. Eigenlijk laat men zien dat er een schepper is die alles tot in de perfectie heeft gemaakt en op elkaar heeft afgestemd. Maar ja, dat zal men nooit willen erkennen.

Een hoekje in mijn werkkamer (Medium)

Een hoekje in mijn werkkamer.

Intussen ga ik door met verzamelen tot ik er bij neerval en mijn huis te klein wordt. Wellicht verkoop ik in de toekomst wel wat, maar weet nu al dat de ruimte die hierdoor ontstaat  vanzelf weer opgevuld wordt ment andere objecten.

Een schap in de serre (Medium)

Een schap in de serre.

Nog even iets over deze website. Ik wil gewoon anderen laten meegenieten van mijn verzameling en van mijn bezoeken aan musea. Niet alle natuurmusea maar die musea die bijzonder zijn door hun oorspronkelijke uitstraling. Sommige zijn leuk, andere zijn ronduit bizar, zoals het Josephinum in Wenen.

7 reacties op “Herman

 1. Beste Herman,

  Mooie site en prachtige collectie. Ik ben erg benieuwd naar je andere foto’s.
  Mooie houders en sokkels!

  Groeten,
  Iweta

 2. Hallo Herman,

  Wat een prachige verzameling, vooral de stolpen en hun uiteenlopende vormen vind ik prachtig.. de rosella krijgt van een mooi plekje in de verzameling

  Groeten Jentai van Grevenhof, Deventer

 3. Wat een mooie opgezette website en ik zal regelmatig gaan kijken naar nieuwe onderwerpen. De natuur heeft veel moois tot stand gebracht en moeten wij zo houden en niet gaan vernietigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>