Missiemuseum Steyl

Onder de rook van Venlo, ligt het kloosterdorp Steyl. Het hier gevestigde museum heeft een misleidende naam. Het gaat in het geheel niet over de missie, het is een natuur en volkenkundig museum waarvan de dieren en voorwerpen in de loop van de tijd verzameld zijn door missionarissen die door het klooster in Steyl uitgezonden zijn.

In 1875 sticht de duitse priester Arnold Janssen een klooster in Steyl en reeds in 1879 worden de eerste missionarissen uitgezonden de wereld in. Ze gingen naar China, Afrika, Latijns Amerika de Filipijnen etc. Na enkele jaren begonnen de missionarissen opgezette dieren en volkenkundige voorwerpen naar Steyl te sturen.

Daar bevond zich broeder Berchmans, een groot natuurliefhebber die de toegezonden dieren en voorwerpen samenstelde tot een museum dat gezien mocht worden. In 1935 is het museum voor het laatst aangepast en zo is met recht een rariteitenkabinet bewaard gebleven met een wel zeer aparte sfeer. Een museum dat de liefhebber gezien moet hebben.

Jammer dat omstreeks 1935 het verzamelen gestopt is. De ontwikkeling van het museum is stil blijven staan. Deels ten goede, maar de ruimte om te groeien is er en met een blijvende ontwikkeling van het museum zouden ook de bezoekers aantallen blijven groeien.

Maak van Steyl een dagje uit.

• Tegenover het museum in een voormalig veerhuis kunt u heerlijk lunchen.

• Schuin tegenover het museum ligt aan de maas een botanische tuin.

• U kunt ook een wandeling maken door de opengestelde kloostertuinen.

Voor meer informatie: www.steyl.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>