Natura Docet

Twente ruim een eeuw geleden, je trof  er alleen boeren aan en intensieve textielindustrie. Twente was toen wat China nu is een gebied waar  mensen voor een habbekrats hard moesten werken. Een gebied waar je nog echte woeste gronden tegenkwam. Het was ook de tijd dat de laatste armen in Nederland nog in een plaggehut woonden. In die tijd, liep een jonge man dagelijks naar de school waar hij werd opgeleid tot onderwijzer, Johannes Bernink. Hij was helemaal in de ban van de natuur in heden en verleden en ontpopte zich tot een fervent verzamelaar van allerhande zaken die in de natuur in de omgeving van Denekamp te vinden waren. Hij maakte vlinderkasten, leerde dieren te prepareren en al snel bracht hij een grote verzameling  bijeen. Die verzameling stond aan de basis van wat zou uitgroeien tot het huidige museum “Natura Docet” oftewel: de natuur onderwijst.

Wat zo mooi is aan dit museum, is niet alleen de schitterende verzameling, maar vooral ook dat men het geheel in de sfeer en stijl gelaten heeft van de 19e eeuw. Je krijgt het gevoel dat meester Bernink ieder moment achter een kast vandaan kan komen om je eens even iets te vertellen .

Het is een sfeervol museum, een museum waar goed is nagedacht over de inrichting en waar men er iets van gemaakt heeft dat je beslist moet zien.

De koffie smaakt er overigens uitstekend.